Dirigent Roland Hangelbroek

Vanaf de oprichting van ons koor is Roland Hangelbroek onze dirigent. Na zijn studie zang behaalde Roland in 1990 het staatsdiploma solozang (klassiek) en hij startte in datzelfde jaar in Amsterdam zijn lespraktijk als privé-docent zang. Roland verdiepte zich in de ideeën over stem van Linklater, Paul Newham en Roy Hart en liet zich verder scholen in werkvormen van de klankgerichte methode Lichtenberg en van de Estill Voice Training. In 1999 bracht de liefde hem in Rotterdam, zijn lespraktijk verhuisde mee.

Roland heeft door ruime eigen koorervaring bij o.a. het koor Nieuwe Muziek en het Basilius College affiniteit met koorzang en de stemscholing van koorzangers. Vanaf 2005 ging hij zich daarom ook steeds meer toeleggen op koordirectie. Hij nam deel aan de Kurt Thomascursus en rondde in 2009 de applicatieopleiding koordirectie bij Rob Vermeulen aan de Hogeschool Utrecht met goed gevolg af.Naast het geven van zanglessen verzorgt hij de koor- en stemcoaching voor koren in de regio. Vanaf januari 2017 is hij ook verbonden aan het Muziekcentrum Rotterdam, waar hij cursussen koorscholing verzorgt.

Voor Roland vindt de vraag hoè we oefenen bij het muziek maken elke keer weer reuze interessant.  Na opleiding daartoe, gaf hij tussen 1996 en 2004 trainingen in overtuigings- en aandachtmanagement. Tegenwoordig krijgt in de zang- en stemlessen, die hij geeft, de vraag wat de kwaliteit van onze aandacht is een belangrijke plaats.  Hij gaat daarbij uit van de beginselen van mindfulness. Over dat onderwerp gaf hij onlangs voor zangstudenten van Codarts Rotterdam een workshop met de titel “Awareness & attention, musical practice as your personal dojo”.

Roland geeft ook stemcoaching in ruimere zin. Hij coacht cliënten in individuele sessies Stem & Expressie in communicatie en het geven van presentaties. Voor Gezond & Zeker gaf hij vanaf 2010 workshops “je stem als coachingsinstrument”.
Als klassiek zanger is hij van tijd tot tijd te horen in projectkoren en ad hoc ensembles.

Naast het MultiCultikoor Rotterdam Noord heeft hij ook het Nieuwerkerks Vrouwenkoor onder zijn hoede.

Site van Roland Hangelbroek

Deel deze pagina