Over MCKRN

Over MCKRN

Het MultiCultiKoor Rotterdam Noord (MCKRN) is een meerstemmig gemengd koor van circa 30 leden dat liedjes uit de hele wereld zingt. Denk daarbij aan Rusland, Afrika, Engeland, Azië en natuurlijk ook Nederland. We hebben hierdoor een zeer gevarieerd repertoire.
We streven ernaar zowel in samenstelling als repertoire een afspiegeling te zijn van Rotterdam. Rotterdam (en zeker ook Rotterdam Noord) is een stad waarin je vele culturen en talen tegenkomt. Door juist deze diversiteit in onze stad positief te benadrukken in zang en muziek hopen we dat de Rotterdammers elkaars (muziek) cultuur beter leren kennen.
Het koor bestaat uit 4 stemgroepen: bassen/tenoren/baritons, alten, mezzo’s (hoge alten en lage sopranen) en sopranen. De leden komen niet meer alleen uit Rotterdam Noord. Iedereen is welkom!

Muzikale identiteit

Onder bezielende leiding van voormalig dirigent Roland Hangelbroek en vanaf september 2019 van Rusne Jakaityte zijn al vele nummers uit veel culturen ingestudeerd en zullen we ons repertoire blijven uitbreiden met muziek van over de hele wereld.  Op zoek naar multicultureel repertoire trekken we soms op met koren met een andere culturele achtergrond. Leden van het koor worden gestimuleerd stukken aan te leveren die zij graag zouden willen zingen. Het koor heeft als doel meerstemmige muziek (drie- en vierstemmig) te zingen, waarbij we de muzikale kwaliteit belangrijk vinden. Dit vraagt van de koorleden naast het bezoeken van de repetities enige inspanning om stukken in te studeren.

Dirigent

Onze dirigente, Rusne Jakaityte.
Dirigente, pianiste en muziek docente.

Ik ben in 1988 geboren in Litouwen. Mijn vader was Jazzpianist en componist en hij stimuleerde me om op mijn 6e jaar naar het Muziek gymnasium (12 jarige opleiding) te gaan. Daar ontstond mijn wens/ambitie om dirigent te worden. Op de Lithuanian Academy of Music and Theatre in Kaunas behaalde ik mijn Bachelor koordirectie en muziekdocent.

Daarna heb ik een aantal jaren gereisd en in Engeland gewoond. Sinds 2011 woon ik in Rotterdam en vanaf september 2019 ben ik dirigente van het MultiCultiKoor Rotterdam Noord.

Als dirigente en pianiste werk ik met verschillende koren waaronder www.Vocalheart.nl en in diverse muziekprojecten met bijvoorbeeld optredens op de dag van de Romantische muziek. Daarnaast heb ik mijn eigen pianopraktijk voor kinderen en volwassenen als piano- en zangdocente en werk ik samen met de School of Music in Rotterdam.

Optredens

MCKRN streeft ernaar 4 keer per jaar een optreden te verzorgen. Onze optredens zijn zeer verschillend. We organiseren soms zelf concerten, waarbij we samenwerking met andere koren en muzikanten zoeken. Ook treden we wel eens op voor bewoners van verpleeghuizen in de stad of doen mee aan een korenfestival. Kijk voor een overzicht van onze optredens de laatste jaren eens bij Terugblik.

Geschiedenis

Het MultiCultiKoor Rotterdam Noord is op 19 januari 2009 opgericht door de toenmalige voorzitter en wijkbewoner Wim van Oevelen. In de jaren die volgden is MCKRN een vaste waarde geworden in Rotterdam Noord. Zo worden we wel eens uitgenodigd om een optreden te verzorgen tijdens activiteiten in de buurt,  maar bijvoorbeeld ook voor de herdenking van de afschaffing van de slavernij in Rotterdam, zoals in 2017 (zie foto bovenaan deze pagina).

Bestuur

Het bestuur van MCKRN bestaat uit:
Voorzitter: Kees Koeleman
Penningmeester: Annemarie Klaassen
Secretaris: Moniek van Duuren
Bestuursleden:
Han van Nierop
Ans van Holst

Wil je contact met het bestuur? Ga naar de contactpagina.

Zakelijke gegevens

IBAN: NL72INGB0003108932, t.n.v. Multiculti Koor Rotterdam Noord

Kamer van Koophandel: 24455702

Deel deze pagina